93/2/17
5:29 ع
امام از گناه و خطا معصوم است
ما معتقدیم:امام باید معصوم از هر گناه و خطا باشد زیرا علاوه بر آنچه در تفسیر آیه بالا آمد، غیر معصوم نمىتواند بطور کامل مورد اعتماد واقع شود،و اصول و فروع دین را از او اخذ نمایند،و به همین دلیل معتقدیم«گفتار امام»همچون«افعال»و«تقریر»او حجت و دلیل شرعى است (منظور از««تقریر»آن است که در برابر او کارى انجام دهند و او با سکوت خود آن را امضا کند) .
امام پاسدار شریعت است
ما معتقدیم:امام هرگز«شریعت و قانون تازه»اى از خود نمىآورد،بلکه وظیفه او پاسدارى و حفظ شریعت و آیین پیامبر اسلام (ص) و کار او تبلیغ و تعلیم و حفظ و معرفى و هدایتبه سوى این آیین مقدس است.
امام آگاهترین مردم به اسلام است
و نیز معتقدیم:امام باید نسبتبه تمام اصول و فروع اسلام و احکام و قوانین آن و معنى و تفسیر قرآن،آگاهى کامل داشته باشد،و علم او نسبتبه آن علوم جنبه الهى دارد و از پیغمبر اسلام (ص) به او مىرسد.
آرى چنین علمى است که مىتواند بطور کامل مورد اعتماد مردم قرار گیرد و در فهم حقایق اسلام بر آن تکیه کرد.
امام باید منصوص باشد
ما معتقدیم:امام (و جانشین پیامبر) باید منصوص باشد،یعنى با تصریح و نص پیامبر (ص) و نیز تصریح هر امامى نسبتبه امام بعد،تعیین گردد،به تعبیر دیگر:امام نیز مانند پیامبر (ص) از سوى خدا (به وسیله پیامبر) تعیین مىشود،همان گونه که در آیه مربوط به امامت ابراهیم خواندیم:«انى جاعلک للناس اماما،من تو را امام مردم قرار دادم».
اضافه بر این تشخیص وجود تقوا در سر حد عصمت،و مقام علمى والا (در حد احاطه به تمام احکام و تعلیمات الهى بدون هیچ گونه خطا و اشتباه) چیزى نیست که غیر از خدا و پیامبرش از آن آگاه باشد.
و به این ترتیب ما امامت امامان معصوم را به انتخاب مردم نمىدانیم.
امامان به وسیله پیامبر (ص) تعیین شدهاند
ما معتقدیم:پیامبر اسلام (ص) امامان بعد از خود را تعیین فرموده است.در یک جا بطور عموم،در حدیث معروف ثقلین فرموده است.
در صحیح مسلم مىخوانیم:پیغمبر اکرم (ص) در سرزمینى میان مکه و مدینه به نام«خم»برخاست،خطبهاى خواند،سپس فرمود:«نزدیک است که من از میان شما بروم انى تارک فیکم الثقلین،اولهما کتاب الله فیه الهدى و النور...و اهل بیتى،اذکرکم الله فى اهل بیتى، من دو چیز گرانمایه در میان شما به یادگار مىگذارم نخستین آنها کتاب خداست که در آن، نور و هدایت است...و اهل بیتم،به شما توصیه مىکنم که خدا را درباره اهل بیتم فراموش نکنید (این جمله را سه بار تکرار کرد) ». (1) همین معنى در«صحیح ترمذى»نیز آمده و با صراحت مىگوید:«اگر دستبه دامن این دو بزنید هرگز گمراه نخواهید شد». (2)
این حدیث در سنن دارمى(3و خصائص نسائى(4) و مسند احمد(5) و غالب کتب معروف و مشهور اسلامى آمده و جاى تردیدى در آن نیست و در واقع جزء احادیث متواتره محسوب مىشود که هیچ مسلمانى نمىتواند آن را انکار کند و از روایات استفاده مىشود که پیامبر اسلام (ص) نه یک بار بلکه چندین بار در مواقع مختلف آن را تکرار فرمود.
بدیهى است که تمام اهل بیت پیامبر (ص) نمىتوانند چنین مقام والایى را در کنار قرآن داشته باشند بنابراین تنها اشاره به امامان معصوم از ذریه پیامبر (ص) است (فقط در بعضى از احادیث ضعیف و مشکوک به جاى اهل بیتى،سنتى آمده است) .
ما به حدیث مشهور دیگرى که در منابع معروف مانند صحیح بخارى،صحیح مسلم،صحیح ترمذى،صحیح ابى داود و مسند حنبل و کتب دیگر آمده است نیز استناد مىکنیم،پیغمبر اکرم (ص) فرمود:«لا یزال الدین قائما حتى تقوم الساعة او یکون علیکم اثنتى عشر خلیفة کلهم من قریش،دین اسلام بر پاست تا قیام قیامت و تا این که دوازده خلیفه بر شما حکومت کنند که همه از قریشند». (6) ما معتقدیم:تفسیر قابل قبولى براى این روایات جز آنچه در عقاید شیعه امامیه مربوط به ائمه دوازده گانه آمده است تصور نمىشود،فکر کنید آیا تفسیر دیگرى مىتواند داشته باشد!
پی نوشت
1-صحیح مسلم،جلد 4،صفحه 1873 .
2-صحیح ترمذى،جلد 5،صفحه 662.
3-سنن دارمى،جلد 2،صفحه 432.
4-خصائص نسائى،صفحه 20.
5-مسند احمد،جلد 5،صفحه 182 و کتاب کنز العمال،جلد 1،صفحه 185،حدیث 945.
6-این تعبیر در صحیح مسلم،جلد 3،صفحه 1453 از«جابر بن سمره»از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است و با تفاوت مختصرى در سایر کتابهایى که در بالا نام برده شد آمده است (صحیح بخارى،جلد 3،صفحه 101،صحیح ترمذى،جلد 4،صفحه 501 و صحیح ابى داود،جلد 4،کتاب المهدى) .